niedziela, 26 stycznia 2014

Witaminy

Ciekawostki o witaminie A:

- jako witamina A, zwana rewitalizacyjnym  znajduję się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajduję się w żywności pochodzenia roślinnego.
 beta karoten występuje szczególnie w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach. Jest odpowiedzialny za nasycony żółty pomarańczowy i czerwony barwnik tych roślin,
- tylko beta karoten jest efektywnym przeciwutleniaczem. Ponadto jego przedawkowanie nie wykazuje tak dużej toksyczności jak przedawkowanie witaminy A,
 - duże dawki Witaminy A podawane podczas ciąży mogą wywołać przedwczesną akcję porodową, a także nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie,
 - witamina A (jako retinol i karoten) należy do dość trwałych, które podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów obróbki chemicznej nie ulegają zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest wrażliwa na światło.,
 - produkty z dużą dawką beta karotenu mogą dostarczyć potrzebną dawkę witaminy A, bez ryzyka spowodowania zmian nowotworowych,
 - warzywa o twardych włóknach (np. marchew) trzeba bardzo dokładnie rozdrobnić - w ten sposób łatwiej zostanie uwolniona witamina A. Niezbęda jest także odrobina tłuszczu w potrawie.

1 komentarz: